Перейти до змісту

Івана 8:24: Чи є фраза "Я є" прямим твердженням Ісуса про Свою Божественність?

Рекомендовані відповіді

Опубліковано

Вiд Iвана 8:24 Свята Біблія: Сучасною мовою (UMT)

І тому Я кажу, що ви всі помрете грішні. Так, ви помрете з гріхами своїми, якщо не повірите, що Я — Сущий».

Вiд Iвана 8:24 Переклад Р. Турконяка (УТТ)

Тому Я сказав вам, що помрете у ваших гріхах. Бо коли не повірите, що Я є, то помрете у ваших гріхах.

Опубліковано
  • Автор

У Івана 8 (див. додаток нижче) ми маємо три окремі заяви Ісуса щодо Його претензії бути "Я Є" наступним чином:

В24 - "Тому Я сказав вам, що ви помрете у гріхах своїх. Бо якщо ви не повірите, що Я є, ви помрете у гріхах своїх." - СИТУАЦІЯ ТЕПЕРІШНЬОГО ЧАСУ

В28 - Тож Ісус сказав: "Коли піднесете ви Сина Людського, тоді зрозумієте, що Я є і що Я нічого не роблю від Себе, але говорю лише те, чого Мене навчив Отець." - СИТУАЦІЯ МАЙБУТНЬОГО ЧАСУ

В58 - "Істинно, істинно кажу вам," відповів Ісус, "перш ніж народився Авраам, Я Є!" - МИНУЛЕ ІСНУВАННЯ

Таким чином, у тій самій главі Івана, Ісус проголошує, що Він є "Я Є" у теперішньому, майбутньому та минулому — Він є вічно "Я Є". Не дивно, що, як записано в Івана 8:59, юдеї підняли каміння, щоб побити Його за богохульство.

ДОДАТОК - "Я Є" = ego eimi

Точна фраза "его еймі" зустрічається 48 разів у Новому Заповіті з кількома різними функціями:

• Існування, "Я є", тобто не має присудка (див. нижче).

• Ідентифікація, напр., Луки 1:19, "Я Гавриїл"; Івана 9:9, "Це я"; Івана 10:11, "Я — добрий пастир".

• Відношення, напр., Дії 18:10, "Я з тобою".

• Присудок, напр., Дії 22:3, "Я юдей".

Із 48 випадків точної фрази "его еймі", "Я є", лише 15 не мають присудка та мають (за одним винятком) синтаксичну форму існування на відміну від ідентифікації, відношення чи присудка. Усі вони перелічені нижче (мій переклад), якщо тільки їм не передує "не", напр., Мат 26:22, 25, плюс один виняток, який слід зазначити.

• Мат 14:27, Марка 6:50 – "Будьте відважні! Це Я! Не бійтеся." [Сказано наляканим учням у човні.]

• Марка 13:6, Луки 21:8 – "Багато прийдуть в ім'я моє, кажучи: "Я є"."

• Марка 14:62, Луки 22:70 – "Ісус відповів: "Це Я!" [Тоді юдеї звинуватили Його в богохульстві та засудили.]

• Івана 4:26 – "Тоді Ісус сказав: "Я є"." [Самарянці біля криниці. Є розумний аргумент, що це ідентифікація, але це справа смаку.]

• Івана 6:20 – "Але тоді (Ісус) сказав їм: "Я є. Не бійтеся"." [До наляканих учнів у човні.]

• Івана 8:24 – "Якщо ви не довірите/повірите, що Я є, ви помрете у гріхах своїх."

• Івана 8:28 – "Коли ви піднесете Сина Людського, тоді ви довірите/зрозумієте, що Я є."

• Івана 8:58 – "Істинно, істинно кажу вам: перш ніж Авраам існував, Я є." [Тоді юдеї спробували побити Його камінням за богохульство.] Зверніть увагу, що це та попередні два вірші означають, що Ісус, у межах цієї глави Івана 8, використовує ідею "Я є" без присудка у теперішньому (в24), майбутньому (в28) та минулому сенсі (в58). В24 та 28, здається, також пов'язані зі спасінням віруючих.

• Івана 9:9 – "Дехто казав: "Це він", а інші казали: "Ні, він схожий на нього." Але він казав: "Це я." (Цей випадок є явною ідентифікацією, а не існуванням.)

• Івана 13:19 – "Відтепер Я кажу вам, перш ніж це станеться, щоб ви повірили, коли це станеться, що Я є."

• Івана 18: 5, 6, 8 – "Він сказав їм: "Я є." ... Тому, коли Він сказав їм: "Я є", вони відступили назад і попадали на землю." [Це сталося, коли юдеї намагалися заарештувати Ісуса в саду. Можна обґрунтовано стверджувати, що це випадок ідентифікації. Однак той факт, що натовп, який Його заарештовував, відступив назад, свідчить про те, що тут мається на увазі набагато більше.]

Важливо, що, згідно з Марка 13:6 та Луки 21:8, однією з відмінних рис лжехристів є їхнє проголошення "Я Є". На жаль, в історії був парад шарлатанів, які висували такі неправдиві заяви.

Таким чином, за очевидним і досить тривіальним винятком Івана 9:9 (і самовиключними Марка 13:6 та Луки 21:8), усі твердження про існування "Я є" у Новому Заповіті, включаючи 7 в Івана, були вимовлені виключно Ісусом, і всі були або основою для абсолютної довіри/віри та заспокоєння в Ісусі, або були чітким проголошенням Його претензії бути "Я Є" — пряма алюзія на Вихід 3:13, 14:

Тоді Мойсей запитав Бога: "Припустімо, я піду до ізраїльтян і скажу їм: 'Бог ваших батьків послав мене до вас', а вони запитають мене: 'Яке Його ім'я?' Що я маю їм сказати?" Бог сказав Мойсеєві: "Я є Той, Хто Я є. Оце скажеш ізраїльтянам: 'Я Є' послав мене до вас."

Можна піти ще далі — є численні твердження "Я Є" без присудка у грецькій Септуаґінті (LXX) Старого Заповіту (Повт 32:39, Ісаї 41:4, 43:10, 13, 25, 45:19, 46:4, 48:12, 51:12, 52:6) і завжди стосуються Єдиного й Неповторного Великого Всемогутнього Бога Єгови. Той факт, що автори Нового Заповіту так часто цитували з LXX, означає, що вони зрозуміли б значущість коментарів Ісуса про те, що Він є "Я Є".

Відпвовідь Перекладено за допомогою ШІ із (https://hermeneutics.stackexchange.com/a/68894)

Опубліковано
  • Автор

Кілька коментарів, але жодна з відповідей поки що не торкалася інтертекстуальності між Івана 8:24 та Ісаєю 43. Я хотів би дослідити це детальніше, оскільки це приведе нас до остаточної відповіді на питання: «Чи було твердження Христа в Івана 8:24 твердженням про Його божественність?»

Щодо питання «Чому йдуть такі запитання: «Хто ти?»?», моя відповідь така, що ἐγὼ εἰμί може бути (і часто є) просто фразою самоідентифікаційного твердження, буквально «Я є [він]», але перефразовано «це я» або «це я» (див. 1 Царств [1 Самуїла] 9:18-19 LXX; 2 Царств [2 Самуїла] 2:20 LXX; Івана 9:9). Відповідь юдеїв : « Хто ти?» вказує на те, що вони зрозуміли вислів з Івана 8:24 саме так. Однак, як і в інших місцях цього Євангелія (Івана 2:20, 7:35, 8:22), вони неправильно зрозуміли значення слів Ісуса. У цьому випадку це тому, що вони не помітили натяку на Ісаю. Лише після кульмінаційних слів ἐγὼ εἰμί в Євангелії від Івана 8:58 вони зрозуміють його намір і спробують побити його камінням (8:59).

Отже, який натяк на Ісаю пропустили юдеї ?

Божі вислови «Я є Він» у Єврейській Біблії та Септуагінті

Бог використовує фразу «Я [є] він» дев'ять разів у єврейській Біблії, один раз у Повторенні Закону 32:39 та вісім разів у Повторенні Ісаї (Ісая 40-55), а саме 41:4, 43:10, 43:13, 43:25, 46:4, 48:12, 51:12 та 52:6. У семи з цих випадків єврейська версія читається як אני הוא (ʾanî hûʾ, буквально «Я він», з м'яким виразом «є»), а в двох інших (43:25 та 51:12) вона читається як אנכי אנכי הוא (ʾânōkî ʾânōkî hûʾ, буквально «Я, Я він», де ʾânōkî більш наголосне, ніж ʾanî).

Септуагінта (LXX) — це грецький переклад Єврейських Писань, датований здебільшого третім століттям до нашої ери. За межами Юдеї та Галілеї більшість ранніх християнських церков (і багато синагог) використовували версію Ісаї (та решти Єврейських Писань) у Септуагінті у публічному богослужінні, оскільки багато євреїв діаспори та майже всі язичники не розуміли івриту. Таким чином, Септуагінта була, в певному сенсі, Біблією ранньої Церкви . Іван Богослов, безсумнівно, був знайомий з LXX, оскільки чотири його цитати з Писання дослівно збігаються з нею (10:34; 12:13, 38; 19:24).

Тепер, у LXX, більшість Божих висловів ʾanî hûʾ були перекладені грецькою мовою як ἐγὼ εἰμί, «Я є [він]» (Повторення Закону 32:39, Іс. 41:4, 43:10, 46:4), тоді як вислови ʾânōkî ʾânōkî hûʾ у 43:25 були перекладені з подвійним ἐγώ εἰμί ἐγώ εἰμί («Я є [він], Я є [він]» або «Я є 'Я є'»). Бог дає три інші вислови ἐγώ εἰμί у второ-ісаїйській LXX, які не відповідають таким висловам в єврейській мові (Іс. 45:18, 45:19, 46:4 [друге вживання]). Дочка Вавилону також богохульно каже ἐγώ εἰμί в Ісаї 47:8, 10 LXX (де в єврейській мові є лише ʾanî, «Я [є]»).

З контексту кількох божественних висловів ἐγὼ εἰμί у Второзаконодавчій книзі Ісаї зрозуміло, що їх зміст приблизно такий самий, як «Я є Бог»:

• Вислов ἐγώ εἰμί в Ісаї 41:4 супроводжується словами «Я — твій Бог» у 41:13.

• Між висловами ἐγώ εἰμί у 43:10 та 43:25 знаходяться заяви «Я — Бог» у 43:11 та «Я — Господь Бог» у 43:15.

• Вислів ἐγώ εἰμί в Ісаї 45:18 перекладає єврейське אני יהוה («Я — ЯГВЕ»)

• Вислов ἐγώ εἰμί в Ісаї 45:19 одразу супроводжується словами «Я — Господь», а потім у 45:21 «Я — Бог».

• Див. аналогічно Ісая 46:4 пор. 46:9, 51:12 пор. 51:15

Так само очевидно, що ἐγώ εἰμί у второ-Ісаї є виключним божественним твердженням:

• Ці вислови пов’язані з виключними божественними претензіями: «ἐγώ εἰμί. Не було іншого бога до Мене, і не буде після Мене» (Ісая 43:10); «ἐγώ εἰμί, і немає іншого... немає іншого, крім Мене; немає праведника чи спасителя, крім Мене» (Ісая 45:18, 21).

• Ці вислови пов'язані з виключними божественними прерогативами/атрибутами, такими як передбачення майбутнього, прощення гріхів, творення, вірність завіту та вічність.

• Дочку Вавилону слід розуміти як богохульку, коли вона каже в серці своєму: «ἐγώ εἰμί, і немає іншої» (Іс. 47:8, 10).

З огляду на вищесказане, очевидно, що будь-хто, хто використовує фразу ἐγώ εἰμί у піднесеному сенсі, який вона передає в Ісаї 40-55, висуває божественне твердження. Одна частина аргументу залишається незмінною: показати, що Іван Євангеліст у Ісусовому ἐγώ εἰμί в Івана 8:24 має на увазі алюзію на Божі вислови ἐγώ εἰμί у вторинному книзі Ісаї LXX, і перш за все на Ісаю 43:10 LXX.

Докази того, що слова Ісуса ἐγώ εἰμί в Івана натякають на слова Бога ἐγώ εἰμί у Второ-Ісаї

Образи темряви та світла

По-перше, зверніть увагу на широкі тематичні відповідності між Івана 8-9 та вторинною книгою Ісаї, такі як образи світла/темряви (Ісая 42:6-7, 18-20, 44:24 пор. Івана 9:39-41; Ісая 50:10 пор. Івана 8:12, 9:5).

Двоє свідків

У своєму повчанні до 8:24 Ісус проголошує: «Я свідчу про Себе, і Отець, що послав Мене» (Івана 8:18). Тепер, в Ісаї 43:10, єврейський текст говорить про Бога та Ізраїль як про двох свідків:

Ви свідки Мої, – говорить Господь, – і раб Мій, якого Я вибрав, щоб ви пізнали й повірили Мені, і зрозуміли, що це Я. До Мене не було створено жодного бога, і після Мене не буде жодного. (NRSV)

Однак, LXX передає дещо інше:

Будьте Моїми свідками; і Я свідок, говорить Господь Бог, і раб, якого Я вибрав, щоб ви знали, і вірили, і розуміли, що Я є. До Мене не було іншого бога, і після Мене не буде. (Новий англійський переклад Септуагінти)

У книзі LXX Бог наказує Ізраїлю бути його свідками, але потім називає двох інших окремих свідків: себе та одного, якого називають ο πᾶις (термін, який Книга Діянь неодноразово використовує для позначення Ісуса: Дії 3:13, 3:26, 4:27, 4:30). (Цікаво, що грецьке слово πᾶις може означати «слуга» — що явно є правильним перекладом єврейського עבד тут) — але також може означати «дитина». Ранні християнські читачі LXX, які не знали єврейського тексту, могли легко зрозуміти πᾶις у цьому значенні.)

Ісусове твердження в Євангелії від Івана 8:18, можливо, вже натякає на Ісаю 43:10 LXX, де Ісус ідентифікує себе як другого свідка поруч із Богом, а саме ο πᾶις. Якщо Іван 8:18 відображає таке христологічне розуміння другого свідчення з Ісаї 43:10 LXX, це не єдиний ранньохристиянський текст, який це робить. Приблизно через століття, близько 180 року н. е., Іриней Ліонський написав:

Отже, ніхто інший, як я щойно сказав, не називається Богом чи Господом, окрім Того, Хто є Богом і Господом усього, — Того, Хто сказав Мойсеєві: «Я Той, Хто Я є», і: «Ось що скажеш синам Ізраїля: Той, Хто є, послав мене до вас», — і Його Сина, Ісуса Христа, Господа нашого, Який робить дітьми Божими тих, хто вірить у Його ім'я. Те саме стосується й того, як Син сказав Мойсеєві: «Я зійшов, щоб визволити цей народ». Це справді Він зійшов і вознісся для спасіння людей. Отже, через Сина, Який є в Отці і має Отця в Собі, Бог, «Який є», явив Себе, Отець свідчить про Сина, а Син проголошує Отця, згідно з тим, що також каже Ісая: «Я свідок, — каже Господь Бог, — а також Дитя [або Слуга; грецьке πᾶις], Якого Я вибрав, щоб ви знали, і вірили, і розуміли, що Я є» ( Проти єресей 3.6.2).

Іриней цитує Ісаю 43:10 LXX, щоб довести божественність Христа. Ще більш ранній християнський письменник, автор «Вознесіння Ісаї» (розділи 1-5 датуються початком другого століття), пише про Веліара (есхатологічну постать антихриста):

І Він робитиме все, що забажає, у світі; Він робитиме та говоритиме, як Улюблений, і Він скаже: «Я — Господь, і не було нікого переді Мною». І всі люди на землі повірять у Нього. І вони принесуть Йому жертви та служитимуть Йому, коли скажуть: «Це Господь, і немає іншого, крім Нього». ( Вознесіння Ісаї 4:6-8)

Слова «Я — Господь, і нікого не було переді Мною» явно є перефразом Ісаї 43:10, і хоча Веліар вимовляє їх богохульно, про нього кажуть, що він «говорить як Улюблений» (Христос), коли каже ці слова, маючи на увазі, що Христос може по праву сказати слова з Ісаї 43:10.

Христологічне тлумачення ̔ο πᾶις в Ісаї 43:10 LXX також відображено в працях Орігена Александрійського середини третього століття ( Коментар до Івана 2.209; Заклик до мучеництва 34) та Євсевія Кесарійського на початку четвертого століття ( Пророцькі еклогі 4.21; Коментар до Ісаї 278-79).

Ця особливість перекладу LXX Ісаї 43:10, який, як ми знаємо, був христологічно інтерпретований у ранній церкві, допомагає пояснити, як Іванів Христос міг розуміти проголошення в кінці 43:10 («Я є. До Моїх гріхів не було іншого бога, і після Мене не буде») як свідчення про Христа, а не лише про Отця.

Словесні паралелі

Тепер перейдемо до більш прямого доказу. Згідно з NA28, зміст Ісусових слів у Євангелії від Івана 8:24 грецькою мовою такий:

εἶπον οὖν ὑμῖν ὅτι ἀποθανεῖσθε ἐν ταῖς ἁμαρτίαις ὑμῶν· ἐὰν γὰρ μὴ πιστεύσητε ὅτι ἐγώ εἰμι, ἀποθανεῖσθε ἐν ταῖς ἁμαρτίαις ὑμῶν.

Дослівний переклад: Тому Я вам [усім] і сказав, що ви помрете у своїх гріхах. Якщо ви не повірите, що Я [він], то [всі] помрете у своїх гріхах.

Відповідна частина Ісаї 43:10 LXX (після критичного тексту Геттінгена) звучить так:

ἵνα γνῶτε καὶ πιστεύσητε καὶ συνῆτε ὅτι ἐγώ εἰμι

Дослівний переклад: «щоб ви знали, і вірили, і розуміли, що Я є [він]»

У вислові Ісуса є дві фрази, які разюче відповідають Ісаї 43 LXX:

• πιστεύσητε [...] ὅτι ἐγώ εἰμι (Ісаї 43:10 / Івана 8:24 / Івана 13:19)

Грецька версія ідентична, за винятком того, що в Івана 8:24 три дієслова з Ісаї 43:10 скорочено до одного. Однак одне з двох інших грецьких дієслів (γινώσκω, «знати») використовується Ісусом в Івана 8:28, знову пов’язане з ἐγὼ εἰμί через ὅτι: «коли ви піднесете Сина Людського, тоді пізнаєте, що Я є [це] (τότε γνώσεσθε ὅτι ἐγώ εἰμι)».

Примітно, що в Ісаї 43:10 є одне з лише трьох вживань слова πιστεύσητε (друга особа множини аориста активного способу умовного способу від πιστεύω) у всьому LXX, і одне з небагатьох вживань фрази ἐγὼ εἰμί, тому шанси на те, що ця паралель є збігом, практично нульові.

Висловлювання Ісуса ἐγὼ εἰμί в Івана 13:19 ще ближче відповідає Ісаї 43:10 LXX, оскільки воно сформульоване позитивно та є ἵνα-реченням: ἵνα πιστεύσητε ὅταν γένηται ὅτι ἐγώ εἰμι («щоб ви повірили, коли станеться, що я [він]»). Вислів у Івана 13:19 використовується в контексті його здатності передбачати майбутнє («Я кажу вам це тепер, перш ніж це станеться , щоб, коли це станеться, ви повірили, що це Я»), що у второпророку Ісаї є божественною прерогативою: «Я — Бог, і немає іншого, крім Мене, що сповіщає останнє спочатку, перш ніж воно станеться , і воно зараз здійсниться» (Ісая 46:10; пор. 41:21-22, 26; 42:9; 43:9; 47:13).

• ἐν ταῖς ἁμαρτίαις σου (Ісая 43:24 LXX) / ἐν ταῖς ἁμαρτίαις ὑμῶν (Іван)

і не купували ви Мені ладану сріблом, і не жадав Я лою ваших жертв, але у ваших гріхах (ἐν ταῖς ἁμαρτίαις σου) та провинах ваших Я стояв перед вами. Я, Я Той, Хто стирає ваші беззаконня, і Я зовсім їх не пам’ятатиму. (Ісая 43:24-25, Новий англійський переклад Септуагінти)

Грецька фраза, що означає «у ваших гріхах», ідентична, за винятком того, що в Ісаї є однина «ваш» (σου), тоді як у Івана є множина «ваш» (ὑμῶν). Але семантично різниці немає, оскільки однина «ви» в Ісаї 43 стосується Ізраїлю в цілому . Ісус, звичайно, звертається до ізраїльтян (« юдаїв ») в Івана 8:24. Зауважте також, що ця фраза в Ісаї 43:24 пов’язана з висловом ἐγώ εἰμι у 43:25, в якому Божа ἐγώ εἰμι-ність є підставою для стирання ним гріхів Ізраїлю. Це забезпечує біблійне підтвердження твердження Ісуса, що, не вірячи в його ἐγώ εἰμι-ність, його опоненти втрачають божественне прощення і помруть у своїх гріхах.

«У ваших гріхах» може звучати як поширена фраза, але насправді вона зустрічається лише один раз у всьому LXX (Єзек. 16:52). Таким чином, ймовірність того, що вона зустрічається в Івана 8:24 випадково (без навмисного натяку на Ісаю 43), знову ж таки є малоймовірною.

Коротке зауваження щодо Івана 8:58

Третє і кульмінаційне висловлювання Ісуса ἐγὼ εἰμί в Євангелії від Івана 8, ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγὼ εἰμί («Амінь, амінь, кажу вам [усім]: Перше ніж Авраам з'явився, Я є [він]»), ймовірно, має найближчий біблійний паралель у Псалмі 89:2 LXX («Перш ніж гори були створені, і земля та вселенна були створені, і від віку й до віку Ти»), як обговорювалося в розділі « Чи є Іван 8:58 натяком на Псалом 90:2 LXX?» . Примітно, що σὺ εἶ («ти є») є еквівалентом другої особи ἐγὼ εἰμί, яке (як у Євангелії від Івана 8:58) протиставляється аористу-інфінітиву γίνομαι. Ефект полягає в протиставленні «становлення» дивовижної та давньої створеної реальності нествореному божественному існуванню того, хто просто є .

Однак, Івана 8:58 також має близькі відповідності до Ісаї 43. Слова, що йдуть одразу після Божих слів ἐγὼ εἰμί в Ісаї 43:10, буквально звучать так: «До Моїх пір не було іншого бога (ἐγένετο), і після Мене не буде жодного». Як і в Івана 8:58, ми маємо божественне ἐγὼ εἰμί, яке протиставляється «Перш ніж [щось] сталося», де «стався існувати» є аористом від γίνομαι.

У єврейській мові з Ісаї 43:13 (що не відображено в LXX) є מיום אנח הוא (mîyyôm ʾanî hûʾ), буквально «від дня, коли я [є]». Однак mîyyôm не означає буквально «від дня»; воно «використовується як прийменникова фраза, складний прийменник та обставина». (HH Hardy II, The Development of Biblical Hebrew Propositions [Atlanta: SBL, 2022], 180). Залежно від контексту, воно може означати щось на кшталт «відтоді» (2 Сам. 13:32), «від того часу» (Єз. 48:35) або «від цього дня й надалі» (Ог. 2:18). В Ісаї 43:13 воно може означати або «відтепер» (NRSV), або «відтоді, як був день» (JPS). Якщо останнє, то це мало б подібний підтекст до слів Ісуса в Євангелії від Івана 8:58.

Висновок

Ми встановили наступні пункти.

• Грецький вираз ἐγὼ εἰμί («Я є [він]») в Ісаї 40-55 LXX (зазвичай це переклад єврейського אני הוא («Я [є] він») використовується Богом як проголошення його виключної божественності; іншими (наприклад, Вавилоном) він використовується лише богохульно і приблизно еквівалентний вислову «Я є Бог».

• Вислови Ісуса ἐγὼ εἰμί в Євангелії від Івана (особливо Івана 8:24 та 13:19, але також 8:28 та 8:58) мають на меті перегукуватися з висловами Бога ἐγὼ εἰμί в Ісаї 40-55 LXX, зокрема в 43:10. Це видно з дивного перекладу Ісаї 43:10 у LXX, який ідентифікує «слугу», який є другим свідком поруч з Богом (пор. Івана 8:18), а також з вражаючих словесних паралелей між Іваном 8:24/13:19 та Ісаєю 43:10, 24-25.

• Отже, навмисно повторюючи Божі заяви про свою виключну божественність власним голосом, Ісус претендує на божественність.

І знову ж таки, причина, чому юдеї продовжують питанням: « Хто ти?», полягає в тому, що вони пропустили натяк на Ісаю 43, і тому неправильно зрозуміли ἐγὼ εἰμί як буденне самоідентифікаційне твердження, а не як твердження про божественність. Лише після 8:58 вони повністю розуміють значення слів Ісуса.

Джерело: (https://hermeneutics.stackexchange.com/a/90259)

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

https://stone.co.ua/topic/25/